Val jij al op?

Snel reed ik uit mijn werk naar huis. Het was alweer veel later dan ik dacht. Het was zelfs al donker. Dom, ik vergat mijn licht aan te doen. Gelukkig was ik bijna thuis. Nog een klein stukje over de Nieuwstad, voor de Waag langs en dan de steeg naar rechts. Ik trapte flink door…

“Hee joh, je verlichting doet het niet”, vlak voor de Waag riep iemand mij na. Ik probeerde de man te negeren. “Vanavond repareren we die lamp gratis voor je”, hoorde ik roepen. Ik keek om en keek in het breed grijnzende gezicht van Kees Mourits, voorzitter van de Fietsersbond in Fryslân. Gehuld in knalgeel hes keek hij toe hoe een dame en een heer worstelden met het in elkaar zetten van een partytent. “Je fietst toch niet zonder licht”, vroeg Kees mij.


Ik val op
Ik voelde me betrapt. Probeerde uit te leggen dat ik laat was, snel naar huis wilde en toen mijn lamp vergat aan te zetten. Maar ik hoorde zelf dat het eigenljk een slap verhaal was. Kleine moeite immers om mijn fietslamp even aan te klikken.

Kees was een actie aan het voorbereiden, vertelde hij. In het kader van de fietsverlichtingscampagne Ik val op. “Vanavond staan we hier met een paar fietsenmakers. Gratis repareren zij ter plekke alle fietsen die zonder licht rijden.” Ik vond het een sympathieke actie, helemaal toen ik hoorde dat actie zich niet beperkte tot koopavond. De fietsenmakers zouden na twaalven nog aan de slag gaan met het fietsende uitgaanspubliek. Ik beloofde later op de avond nog even te komen kijken. Misschien kon Kees dan nu nog even helpen met die partytent.

Drukte van belang
Toen ik een paar uur later aan kwam lopen, was het een drukte van belang rond de partytent. Twee fietsenmakers waren druk in de weer. Een langsrijdende jongen zonder licht, remde vlot toen hij hoorde over de gratis reparatie. Even later reed hij weer weg. “Ik kom na twaalf uur terug. Dan is het helemaal gratis, nu rekenen ze nog materiaalkosten.” Dat kon twee jonge meiden niets schelen. Met de fiets in de hand wachtten ze geduldig tot ze aan de beurt waren. De politie controleert regelmatig, wisten ze. Ze vonden dit een handige actie, want zij hadden geen zin in een bon.

Spectaculaire app
Kees Mourits liep met een tevreden blik rond. “Jij hebt net zo’n fiets als Thea Koster”, vertelde hij een van de wachtende meisjes. Het meisje keek hem vragend aan. “De wethouder”, verduidelijkte Kees. Hij gooide het over een andere boeg. Hij toverde zijn mobiel tevoorschijn: “er is ook een geweldige app.” En vervolgens liet hij zien hoe je met de speciale Ik Val op-app een supercoole foto in het donker kon maken, een lightpainting. Ik was verkocht. Wat was dit een slimme campagne, eigentijds en direct gericht op jongeren. En terwijl Kees nog meer foto’s maakte, waaide de partytent even verderop een paar meter door de lucht. ’t Viel hier nog niet mee, maar gelukkig viel het wel op!

1 opmerking:

  1. Er is van de nachtactie in Leeuwarden ook nog een filmpje gemaakt door camwurks. En foto's geschoten door @sipco Feenstra. Deze zijn te vinden op www.fietsersbond.nl/downloads

    BeantwoordenVerwijderen