Moderne ontdekkingsreizigers op de fiets

Ik las een opmerkelijk bericht in de krant. Jan de Graaf (63) en zijn vriend Theo Tromp (65) fietsten in zeven jaar langs alle 7281 plaatsen in Nederland. Zij legden hiervoor samen ruim 20.000 kilometer af op de fiets.

Kopstukken en Hongerige Wolf
De twee fietsvrienden passeerden dorpen met mooie namen zoals Kopstukken, Doodstil en Hongerige Wolf. Maar ook kwamen zij namen tegen van enkele honderden plaatsen die op geen enkele kaart vermeld staan. Zo ontdekten ze dat iedereen bij de gemeente Coevorden vergat Bovensteenwijksmoer op de kaart te zetten. Moderne ontdekkingsreizigers op de fiets.

Het bericht zette mij aan het denken. Hoe hebben die mannen hun tochten uitgezet? Want hoe plan je een fietstocht langs alle plaatsen in Nederland als er blijkbaar enkele honderden ontbreken op welke kaart dan ook.

Complexe routes
De fietsers leggen uit dat zij inderdaad veel tijd spendeerden aan de voorbereiding, het uitzetten van de routes. Provincie voor provincie werkten ze hun project af. In elke provincie reden ze twaalf etappes van zo’n 140 kilometer. Ingewikkelde routes, dat wel. Zo complex zelfs dat Jan en Theo vermoeden dat een navigatiesysteem al snel het spoor bijster zou zijn. “Soms reden we naar een dorp om direct achter het plaatsnaambord om te keren.”

Er verschijnen steeds meer vraagtekens boven mijn hoofd. Hoe reden Jan en Theo dan naar een plaats die zij op geen enkele kaart vonden? Passeerden zij die soms toevallig? En zouden er dan niet stiekem nog veel meer plaatsen in Nederland zijn? De twee zijn echter zeker van hun zaak. Zij hebben gebruik gemaakt van informatie van provincies en gemeenten en van topografische atlassen. Alle plaatsen zijn aangedaan. Na zeven jaar is hun fietsproject eindelijk afgerond.

Vragen, vragen, vragen
Dus wat nu? Zullen deze twee fietsers, met de pensioengerechtigde leeftijd in het vooruitzicht, nu stoppen met hun gezamenlijke fietstochten? Dat is vast gek na zeven jaar samen op de pedalen.

De vragen blijven door mijn hoofd spoken. Zou er een boekje komen over dit project van Jan en Theo? Dat lijkt mij nou nog eens een mooi idee: de verhalen van deze moderne ontdekkingsreizigers op de fiets. Met bij elk verhaal natuurlijk één van die ingewikkelde routes! Ik krijg er gewoon zin in, dus wie kent Jan en Theo uit Noord-Holland? Ik zou ze graag nog wat vragen willen stellen…

2 opmerkingen:

 1. als je jan de graaf zoekt kan je hem vinden via reflexolie@quicknet.nl
  succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Mariska,
  Ik Jan de Graaf ben te bereiken op telefoonnr. 0226-314107
  Heb samen met Theo Trom alle plaatsen en gehuchten in Nederland gefietst.
  Groetjes Jan de Graaf

  BeantwoordenVerwijderen