Stallen bij het station

Ook Fokke Woudstra is blij dat hij fietst. Maar als hij de fiets moet stallen, wordt het minder leuk. Zeker bij het station. Al meer dan vier jaar fietst Fokke bijna dagelijks naar het station. Daar stalt hij zijn rijwiel in de stalling aan de achterzijde. Met zoveel fietsendiefstallen is het altijd maar afwachten of de fiets er bij  terugkomst nog staat, maar Fokke heeft mazzel. Het dievengilde heeft zijn karretje steeds met rust gelaten. Dat kun je van de gemeente Leeuwarden helaas niet zeggen. De gemeente meende zijn  dierbare vervoermiddel als weesfiets te moeten bestempelen.

Fokke: “Goed het beestje is oud en heeft al heel wat kilometers in de wielen. Hij is al een keer afgeranseld waardoor de bagagedrager is ingedeukt. Er zit ook geen vast slot meer op, waardoor hij nu alleen met een kabel wordt vastgemaakt. Ook bungelt de dynamo er wat bij. Maar dat betekent nog niet weg dat mijn fiets wees is!” Nee, Fokkes fiets is zeker geen wees. Er wordt goed voor gezorgd, ook al is dat aan het uiterlijk niet direct te zien. Onlangs kreeg hij nog nieuwe (peperdure) antilekbandjes aangemeten en is de aandrijving in de olie gezet. Fokke was dan ook diep geraakt door de harde woorden op het briefje dat medewerkers van de gemeente Leeuwarden op de fiets hadden geniet: "Eigenaar: voorkom dit en haal deze weesfiets binnen 28 dagen weg!"  Zijn dierbare karretje, een weesfiets! 

Dat de fiets je niet stralend tegemoet glimt, is overigens een bewuste keus van Fokke: “Laten we wel zijn, je moet in deze stad je fiets er onverzorgd en onaantrekkelijk uit laten zien, anders ben je hem gewoon kwijt. Zeker op het station. Dat heb ik zelf mogen ondervinden en dat zal ik ook nooit meer doen. Voor mij geen gelikt uitziende fietsen meer!”
Fokke en zijn trouwe vervoermiddel zijn het overigens wel van harte eens met het opruimbeleid voor fietsen: “Hulde! Je hebt een iets grotere kans dat je je fiets zonder zoeken kwijt kunt. Hopelijk ga ik het nog meemaken dat ik mij daar geen zorgen over hoef te maken...”

Hij verbaast zich er wel over dat een kleine uitbreiding van de fietsenstalling blijkbaar te veel gevraagd is, zeker in verhouding tot alle miljoenen die worden opgehoest voor de auto-bereikbaarheid van onze stad. Fokke wijst op de stad Groningen, waar een mooi voorbeeld is gerealiseerd van hoe het ook kan: een (gratis) semi-bewaakte rijwielstalling, met een uitgekiend weesfietsenbeleid. “In Groningen worden alle fietsen gelijk behandeld.... Elke woensdag krijgen alle fietsen een sticker en worden na twee weken afgevoerd.”
Hij hoopt dat de gemeente Leeuwarden dit voorbeeld overneemt, zodat hij zijn fiets nog jaren zonder zorgen bij het station kan stallen. Veilig voor fietsendieven en veilig voor de gemeente Leeuwarden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten