Fietsjuf in Fryslân


Het nemen van fietslessen zit in de lift, las ik in de krant. De Friese Fietsersbond is daarom hard op zoek naar fietsjuffen en –meesters.
Kees Mourits licht het verhaal in de krant toe. Het gaat vooral om fietslessen aan senioren begrijp ik. Mensen zoals tante Fien, een vriendin van mijn moeder. Ze is inmiddels 85 jaar en hoewel wandelen haar nog prima afgaat, kost fietsen tegenwoordig wat meer moeite. Ze rijdt daarom sinds een tijdje op een elektrische fiets.

Natte benen
Zelf is ze er erg mee in haar sas. Zo komt ze tenminste weer eens ergens. Al gaat het niet altijd zonder ongelukjes. Een week geleden vertelde mijn moeder nog smakelijk over het laatste fietsavontuur met haar vriendin. “We reden zo’n fietstunneltje in en wat denk je? Fien tot aan haar knieën nat.” Mijn moeder schatert opnieuw bij de gedachte. “Het tunneltje stond onder water. Fien kon haar elektrische fiets niet zo snel stoppen en reed zo die diepe plas in.”

Gelukkig kun je om een paar natte benen nog lachen. Maar stel dat Fien een volgende keer met grote vaart op auto op zich af ziet komen. Het is tegenwoordig immers ook veel drukker op de weg, vertelt Kees Mourits ook in de krant.

Carrièreswitch
Prima initiatief dus van de Fietsersbond om ouderen bij te spijkeren in de fijne kneepjes van het fietsen. Misschien moet ik me aanmelden en fietsjuf worden. Dat zou nog eens een mooie carrièreswitch zijn. Ik ga direct op zoek naar informatie. De Fietsschool van de Fietsersbond verzorgt twee keer per jaar een opleiding. Begin september start een nieuwe cursus in Zwolle.

Leuk, ik krijg er steeds meer zin in. Dan kan ik tante Fien misschien ook direct wat bijlessen geven. Ik zoek nog even verder naar informatie en kom een overzicht tegen van alle fietsdocenten in Fryslân. Acht in totaal, dat valt niets tegen. Ik leer bovendien dat fietsdocenten niet voor niets werken. Lia voert de lijst aan, met een tarief van € 43,00. Zo, zo, dat is niet voor niets.

Klein pensioentje
Ik denk weer aan tante Fien. Zij draait elk dubbeltje drie keer om voor ze ‘m uitgeeft. Nee, zij betaalt beslist geen € 43,00 voor een fietsles. En ze is vast niet de enige die zuinig moet leven van een klein pensioentje. Zulke dure lessen kunnen toch de bedoeling niet zijn? Ik klik het overzicht weg. Daar zal ik Kees Mourits van de Fietsersbond binnenkort eens even stevig over aan de tand voelen. Ik kan niet wachten…

1 opmerking:

  1. Tante Fien hoeft niets te betalen. Misschien 2 euro voor koffie, thee met koek. De fietslessen worden veelal gegeven in opdracht van gemeenten en provincie. Deze worden veelal uitgevoerd door vrijwilligers van de Fietsersbond. Daarnaast kan men ook rechtstreeks onze fietsdocenten benaderen voor fietslessen. Deze zijn vrij om hun eigen tarief te hanteren. De een zal het als vrijwilliger doen, de ander als freelancer.

    BeantwoordenVerwijderen