Futurologen van de klei: ga fietsen!


In Winsum organiseert de gemeente Littenseradiel vanavond een toekomstdebat. Voer voor futurologen zou je denken. Maar niet in deze prachtige plattelandsgemeente. Hier blijft men liever met beide benen in het gras staan.


Het gemeentebestuur heeft door middel van huis aan huis verspreide kaarten alle inwoners van de gemeente een gelukkig nieuwjaar gewenst voor 2011 en 2030. De helft van de kaart konden de mensen terugsturen, met daarop een verwachting/wens voor het landschap in 2030. Er was een keuze uit 10 stellingen, maar ook voldoende ruimte om zelf aan te geven wat men zoal verwacht.

Littenseradiel is een pareltje in Fryslân. Op grond van statistische gegevens van het CBS is het de gemeente met de laagste omgevingsadressendichtheid van Nederland. Wat, omgevingsadressendichtheid?? Leuk voor scrable … De omgevingsadressendichtheid is een maat om te meten wat de afstand van een bewoner tot de buurman is, oftewel de mate van verstedelijking. Littenseradiel is de minst verstedelijkte gemeente van Nederland. Vlieland is verstedelijkter …

Dat is ook wel logisch. Er wonen 11000 mensen in 29 dorpen en 26 buurtschappen. En het is een echt platteland. Wanneer ik er doorheen fiets, en dat gebeurt nogal eens, kan ik op de hoogtemeter prima waarnemen dat ik bij Winsum over een viaduct moet. In een rechte lijn ontstaat een bobbel. Voeg daarbij dat het weidegebied van Fryslan beheerd wordt door koeien met hun bazen, dan is duidelijk dat het landschap gekenmerkt wordt door vergezichten, boerderijen en kerktorentjes in dorpen. Kleinschaligheid troef.
Maar wat willen de mensen die er wonen? Met stip op één: Er liggen door de hele gemeente goede fietsverbindingen! Meer dan tachtig procent van de stemmers met nieuwjaarskaarten kiest voor de fiets! En op de tweede plaats, met bijna zeventig procent: een groot netwerk met oplaadpunten voor de elektrische fiets, auto of scooter.

2 opmerkingen:

  1. Mooie typerende foto ook van het gebied. Wat voor fietsgezelschap staat er op de foto? Ze hebben ook nog verkeersveilige hesjes aan. Een groepje Amerikanen schat ik in. Verbaast me niets dat ze hier vooral willen fietsen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kees, het zijn geen amerikanen, ik denk dat mijn collega's het misschien niet waarderen als ik aangeef dat dit er een aantal zijn ...

    BeantwoordenVerwijderen