‘Bananen’ over deel elfstedenroute

Woon-werkverkeer over de weg Dokkum - Leeuwarden is dagelijkse kost voor de fanatieke ligfietsers Henk Baas en Gerrit Bouma. Zij draaien hun hand er niet voor om. Ook met een snerpende koude oostenwind van meer dan -12 graden is het geen probleem voor de mannen met hun ‘Banaan’ de dagelijkse route te rijden.


Over het ijs
Dinsdagavond hebben de mannen plannen gesmeed om maar eens een keer een andere route te rijden nu het kan. Afgesproken werd dat zij elkaar woensdagochtend om 7.00 uur zouden treffen bij de oude melkfabriek in Dokkum. Via de trailerhelling konden zij zonder problemen het ijs oprijden van de Dokkumer-Ee. In een slakkengangetje van rond de 16 km en met de wind in de rug ging het richting Sijbrandahûs. Onderweg werden de eerste schaatsers al begroet. Even met beleid onder de brug door en vervolgens richting Burdaard.

Pirouette
De banden hebben totaal geen grip op het ijs en dus kan er ook geen kracht worden gezet en hoge snelheden worden gehaald. Het ijs is als een spiegel en af toe krijgt de wind grip op de ligfietsen. Ter hoogte van Tergracht kan Henk geen koers meer houden en maakt een pirouette. Later gebeurt dan nog een paar keer en ook Gerrit laat zijn balletkunsten zien. Maar er is geen publiek dat er van genieten kan in die overdonderde stille en weidse omgeving. In Bartlehiem kraakt het ijs verraderlijk, maar verder is het er doodstil. Dat zal wel anders zijn als dé Tocht der tochten zal worden verreden. In Snakkeburen bij Leeuwarden koersen de ‘bananen’ de Bonkevaart op om vervolgens via het pas aangelegde strandje de weg weer te bereiken. Het laatste stuk van de vaste route hebben de banden weer wat meer grip en kan de snelheid weer omhoog richting de 35 km.

1 opmerking:

  1. De volgende keer moet je toch maar banden met spikes onder de banaan monteren, dan moet je genoeg grip hebben.

    BeantwoordenVerwijderen